Protez Diş Uygulamaları (Takma Diş)
Diş Protezleri

Protez Diş Uygulamaları (Takma Diş)

Protez Diş Nedir?  Protez diş, eksik dişlerin fonksiyonunu yerine getirmek için kullanılan yapay dişler olarak tanımlanabilir.  Çürük, darbe veya kırıklar sonucu diş kaybı olduğunda hem çiğneme ve konuşma fonksiyonları yerine getirilemez hem de estetik olarak kötü görüntü oluşur. Böyle durumlarda…

Özel İlke Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Özel İlke Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği


Son Güncelleme : Nisan 18, 2022 at 1:33 am

Protez Diş Nedir?

 Protez diş, eksik dişlerin fonksiyonunu yerine getirmek için kullanılan yapay dişler olarak tanımlanabilir.  Çürük, darbe veya kırıklar sonucu diş kaybı olduğunda hem çiğneme ve konuşma fonksiyonları yerine getirilemez hem de estetik olarak kötü görüntü oluşur. Böyle durumlarda hastanın çiğneme ve konuşmasını rahatça sürdürebilmesini sağlamak ve görüntüyü düzeltmek amacıyla protez diş uygulaması yapılır.

 Halk arasında takma diş olarak da bilinen protez dişler, tamamen hastaya özel yapılır ve hastanın ağzıyla birebir uyum sağlar. Dişlerin tamamı kaybedildiyse tam diş protezi, bir kısmı kaydedildiyse kısmi diş protezi yapılır. Protez diş, hastaya kaybettiği yaşam kalitesini iade eder.

Diş Protezi
Diş Protezi

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

 Protezler, sabit ve hareketli protezler olmak üzere iki gruba ayrılır. Sabit protezler, kendi içinde kuron ve köprü olarak iki çeşide ayrılırken hareketli protezlerin de farklı çeşitleri vardır. İzmir’de bulunan Özel İlke Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde hem hareketli hem de sabit protez uygulaması yapmaktayız.

Sabit Protezler:

 Sabit protezler, dişlere yapıştırılarak uygulanır ve hasta tarafından çıkarılamaz. Dişlerin durumuna ve hastanın tercihine göre farklı yöntem ve malzeme kullanılarak uygulanabilir. Porselen lamina, zirkonyum veya metal altyapılı porselen gibi çeşitleri bulunur.

  • Kuron: Derin çürük ve kırıklar sonucu aşırı madde kaybı olan dişlerin, dolgu ile düzeltilemediği durumlarda aşındırma işlemi uygulanıp kaplanması işlemidir.
  • Köprü: Diş kaybı olan bölgede komşu dişlerden destek alınarak kaplama yapılması ile dişler arasındaki boşluğun kapatılması işlemidir.

 Sabit protezlerde uygulanan diş kaplama işlemi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için burada bulunan yazımıza göz atabilirsiniz.

Hareketli Protezler:

 Eksik dişleri tamamlayan hareketli protezler, aparey olarak da adlandırılır. Ağızda sabit proteze destek olacak yeterlilikte diş bulunmadığı zamanlarda uygulanan bir yöntemdir. Hasta tarafından istenildiği zaman takılıp çıkarılabilir. Hareketli protezlerin 4 farklı çeşidi vardır:

  • Total/Tam Protez: Hastanın ağzında hiç diş bulunmadığı durumlarda kemik dokudan destek alarak kullanılan bir protez çeşididir. Halk arasında takma diş olarak bilinen apareyler genellikle bu gruptadır. Hastanın ağız ölçüsü alınıp kişiye özel olarak akrilik malzemeden üretilir. İlk takıldığı zaman yanaklarda ve ağızda doluluk hissedilmesi ve fazla tükürük salgılanması gibi durumlarla karşılaşılması gayet normaldir. 4-6 haftadan sonra hasta, protezlere tamamıyla alışır ve protezlerin kullanımı kolaylaşır.
  • Parsiyel Protez: Kısmi diş eksikliği olduğu durumlarda kullanılan bir protez çeşididir. Halk arsında kancalı/çengelli protez olarak da bilinir. Hastanın ağız ölçüsüne özel olarak akrilik malzemeden üretilir. Protezler, diğer dişlere yerleştirilen kancalar yardımıyla sabitlenir. Hasta tarafından kolayca takılıp çıkarılabilir. Kancaların dışarıdan fark edilebilir olması dezavantaj olarak kabul edilir.
  • Hassas Bağlantılı Protez: Bu protezler, parsiyel protezler gibi kısmi diş eksikliği olan hastalara uygulanır. Halk arasında çıtçıtlı protez olarak bilinen bu tedavi yöntemi dışarıdan bakıldığında fark edilmediği için parsiyel protezlere göre daha estetik görünür. Tutuculuğunu diğer dişlere yapılan porselen kaplamadan alan bu protezler, hasta tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılabilir.
  • İmmediat Protezler: Geçici protezler olarak da adlandırılan bu protez çeşidi kalıcı protezler üretilene kadar hastanın çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için kullanılır. Kalıcı protezler kullanılmaya başlandıktan sonra bu protezlere ihtiyaç kalmaz.

Protez Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Protez dişlerin bakımı, normal dişler gibi düzenli şekilde yapılmalıdır. Düzenli bakım ve temizlik yapılmadığı zaman plak ve tartar oluşur, yemek artıkları protez arasında birikir. Tüm bunların sonucunda hastada ağız enfeksiyonu, protez altındaki dokuda tahriş, ağızda kötü koku ve estetik olarak kötü görünüm ortaya çıkar.

 Protez dişleri temizlemek için:

  • Her yemekten sonra ve gece yatmadan önce hareketli protezler çıkarılıp suda yıkanmalı, yiyecek artıkları iyice temizlenmelidir. Sabit protezlerde ise dişler fırçalandıktan sonra diş ipi ve arayüz fırçası kullanımı ile diş temizliği desteklenmelidir.
  • Fırçalama sırasında diş macunu ve protez bakım ürünleri kullanılabilir. Aşındırıcı maddelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Bu maddeler, protezlerin çizilmesine ve zamanla renk değiştirip estetik olarak kötü görünmesine sebep olabilir.
  • Protezin tüm yüzeylerini dikkatli şekilde temizlemek, plak ve tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
  • Hareketli protezler geceleri özel protez bakım sıvılarında bekletilebilir. Bu işlem yapıldığında takmadan önce protezin iyice yıkanması gerekir.
  • Protezde zamanla meydana gelen lekelenmeler ve tartarlar diş hekimi tarafından temizlenebilir.

Protez Diş Fiyatları Ne Kadardır?

 Protez fiyatları, hastanın tercihine ve yapılacak protezin çeşidine göre değişir. Protez dişin sabit veya hareketli olması, kısmi veya tam olması gibi durumlar fiyatlandırmayı etkiler. İzmir diş protez fiyatları klinikten kliniğe değişkenlik göstermektedir.

 İzmir protez diş hakkında daha detaylı bilgi almak için 0232 255 5155 nolu telefondan bize ulaşabilir, diş protezi ve diğer diş hekimliği hizmetlerimizden yararlanmak için Üçyol’da bulunan kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz!

Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı

Gülüşüyle Büyülemek İsteyenlere: Gülüş Tasarımı Dişlerimiz ve ağzımız yemek yeme ve…

Ağız Hijyeninin Korunması

Ağız Hijyeninin Korunması

Ağız hijyeninin korunması, dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı kalmasını sağlar. Dişlerinizin…

İletişim

Hızlı Randevu

Adınız Soyadınız(Required)
DD slash MM slash YYYY
Randevu Saati(Required)
:
This field is for validation purposes and should be left unchanged.