Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplama; travma sonucunda dişlerde oluşan kırık, çürük, çatlakların görünümünü düzeltmek ve dişi yeniden fonksiyonel hale getirmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş kaplama, travma sonucu oluşan durumlar dışında dişler üzerinde temizlenmesi mümkün olmayan leke ve sarılıklar veya ciddi form bozuklukları olduğunda da estetik görünümü sağlamak için uygulanır.
Kaplama, diğer dişlerle aynı renkte olmadığı durumlarda estetik olarak hoş olmayan görüntüler oluşur. Bu yüzden diş kaplama yapılırken özellikle ön dişlerde en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi dişlerde renk eşitsizliği olmamasıdır. Bunun yanı sıra kaplamanın diş etlerine uygun yapılması gerekir. Uygun yapılmadığı durumlarda diş eti kanamalarına ve diş eti çekilmelerine sebep olabilir.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
İzmir’de bulunan Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde hastaya uygulanacak diş kaplamasının çeşidine, doktor muayenesinden sonra hastanın da tercihi göz önünde bulundurularak karar verilir. Kliniğimizde hekimlerimiz dışarıdan bakıldığında belli olmayacak olan porselen lamina ve zirkonyum diş kaplama yöntemlerini kullanarak bu tedaviyi gerçekleştirirler. Zirkonyum ve porselen lamine kaplama dışında da diş kaplama çeşitleri bulunur.
- Metal Altyapılı Porselen Diş Kaplama: Uzun yıllardır kullanılan bu yöntem, dişlerin aşındırıldıktan sonra uygun ölçülerdeki metal altyapılı porselenle kaplanması şeklinde yapılır. Metal altyapılı olduğu için uzun süre dayanır ve diğer kaplamalara göre daha ucuz olması sebebiyle tercih edilebilir. Metal diş kaplamalar diş rengiyle uyumsuz göründüğü için estetik olarak dezavantajlıdır. Zamanla diş etine yakın kısımlarda renk değişimleri görülmeye başlanır. Ayrıca metal diş kaplamaların malzeme kalınlığı çok olduğu için dişlerde fazla miktarda aşındırma yapılması gerekir, bu durumda dişlerde ısıya karşı hassasiyet görülebilir. Kaplamanın aşındırılan diş ile uyumsuz olması gibi durumlarda ise dişin çürümesi gibi istenmeyen sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Günümüzde estetik ve fonksiyonel dezavantajlar sebebiyle metal altyapılı porselen diş kaplamalar pek tercih edilmemektedir.
- Zirkonyum Altyapılı Porselen Diş Kaplama: Son dönemlerde oldukça popüler olan bu yöntemde doğada bulunan zirkonyum elementinin okside olarak işlenmeye uygun hale gelmiş olan hali kullanılır. Bu yöntemde metal kaplamalardaki gibi dişlere fazla aşındırma yapılması gerekmez ve böylelikle ısı hassasiyeti minimum düzeyde hissedilir. Ayrıca zirkonyumun ışığı geçirir özellikte olması ve zamanla diş etine yakın kısımlarda renk değişimine sebep olmaması ile estetik olarak, diş eti çekilmesine sebep olmaması ile de fonksiyonel olarak tercih edilebilir bir kaplama yöntemidir. Aşındırılan diş ile tam uyum sağlaması sayesinde kaplanan dişte çürük problemi görülmez.
- Porselen Lamina Kaplama: Estetik diş hekimliği alanında sıkça kullanılan bu kaplama, dişlerin ön yüzeyine yapılır. Zirkonyum kaplama gibi estetik olarak tercih edilir bir yöntemdir. Halk arasında yaprak porselen olarak bilinen bu yöntemde dişlere hiç aşındırma yapılmaz veya dişlerin ön ve yan yüzeylerine çok az miktarda aşındırma yapılır. Dişlerin arka yüzeyine hiç işlem uygulanmaz. Porselen lamine kaplama ile dişlerdeki lekeler, sarılıklar, çatlaklar ve dişler arasındaki boşluklar kolayca düzeltilir. Diğer dişlerle renk açısından uyumlu olduğu ve diş etlerine yakın kısımlarda renk değişimi görülmediği için estetik olarak tercih edilir bir yöntemdir. Uygulaması ve malzemesi maliyetli olduğu için zirkonyum kaplamaya göre daha yüksek fiyatlı bir kaplama çeşididir.
- Tam seramik diş kaplama: Tam seramik diş kaplamalar, porselenin metal eklenmeden güçlendirilmesi düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. Diğer dişlerin rengine uyum sağlaması sebebiyle genellikle ön dişlerde ve tek diş uygulamalarında tercih edilir. Seramik diş kaplamalarda aşırı kuvvet uygulandığında kırılma riski olduğu için kaplama yaptıran hastanın bilinçli ve dikkatli olması gerekir.
Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Diş kaplamanın yapımı, kaplamanın çeşidine göre değişiklik gösterir. Özel İlke Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde öncelikle dişe hangi sebeple kaplama yapılacağı ve hangi kaplama kullanılacağına karar vermek için hekim tarafından detaylı muayene yapılır. Muayene sonrasında dişlerin durumu ve hastanın tercihine göre kaplamanın çeşidine karar verilir.
Tedavi başlangıcında dişlerin ölçüsü alınır, dişler temizlenir ve ihtiyaç duyuluyorsa aşındırma işlemi uygulanır. Kaplamalar üretilene kadar hekim tarafından hastaya kullanması için geçici kalıplar verilir. Hastanın geçici kalıba uyumu gözlemlenir ve herhangi bir semptom ile karşılaşılırsa kalıplar çıkarılıp semptoma uygun tedavi uygulanır. Hasta, kaplama yapmaya uygun hale geldiği zaman diş kaplama uygulaması yapılır ve işlem sona erdirilir.
Kaplama işlemi, bir problem çıkmadığı durumlarda 2-3 gün aralıklarla 3 seansta tamamlanır. Bazı durumlarda ağız ve dişlerin uygunluğuna göre işlem hızlandırılıp 2 seansta da tamamlanabilir.
Diş Kaplama Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş kaplama işlemi tamamlandıktan sonrasında hastanın ağız ve diş bakımına özen göstermesi önemlidir. Hastanın dişlerini günde en az 2 kez fırçalayıp diş ipi kullanarak ağız sağlığını sürdürmesi gerekir. Kaplanan dişler için ekstra bir temizleme işlemine ihtiyaç duyulmaz. Aşındırma uygulanan dişlerde aşındırma seviyesine göre hassasiyet hissedilebilir. Hastaların aşırı sıcak veya aşırı soğuk yiyecek içecekleri tüketirken dikkatli olması önerilir.
Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?
Diş kaplama fiyatları kaplama yapılacak diş sayısına, dişlerin durumuna ve kaplama çeşidine göre farklılık gösterir. Metal altyapılı kaplamalar malzeme maliyeti düşük olduğu için daha ekonomikken, porselen lamina kaplamalar işçilik ve malzeme maliyeti yüksekliği sebebiyle daha yüksek fiyatlıdır. Dişlerin durumu ve hastanın bütçesine göre seçim yapmak önemlidir. İzmir diş kaplama fiyatları klinikten kliniğe değişkenlik gösterir.
Özel İlke Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde uygulanan zirkonyum ve porselen lamina kaplamalar hakkında fikir sahibi olmak için 0232 255 5155 nolu telefondan bize ulaşabilir, diğer hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için Üçyol’da bulunan kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz!
Diş beyazlatma(bleaching), diş minesinde bulunan lekelerin ve sarılıkların diş beyazlatıcı jel…
Ağız hijyeninin korunması, dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı kalmasını sağlar. Dişlerinizin…