Diş Eti Hastalıkları Tüm Sağlığınızı Tehdit Ediyor
Blog ve Diş Eti Tedavileri

Diş Eti Hastalıkları Tüm Sağlığınızı Tehdit Ediyor

Diş eti hastalıkları, çoğu zaman gereken özenin ve bakımın gösterilmemesiyle ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu ise sağlıklı diş etlerinden geçiyor. Peki diş eti hastalığının sadece ağızda bitmediğini, pek çok tehlikeli hastalıklara neden olduğunu biliyor muydunuz? Diş eti (Periodontal)…

Özel İlke Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Özel İlke Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği


Son Güncelleme : Temmuz 18, 2024 at 2:45 pm

Diş eti hastalıkları, çoğu zaman gereken özenin ve bakımın gösterilmemesiyle ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu ise sağlıklı diş etlerinden geçiyor.

Peki diş eti hastalığının sadece ağızda bitmediğini, pek çok tehlikeli hastalıklara neden olduğunu biliyor muydunuz?

Diş eti (Periodontal) Hastalığı Nedir?

Diş eti hastalığına iki şey neden olur:

Ağızda bulunan zararlı bakteriler

Bu bakterilerin biriktiği yerler.

Çoğu zaman, bakteriler diş eti çizgisinin etrafında ve altında yaygın olarak çoğalır ve yayılır. Bu birikim, iltihaplanma ve tahrişe neden olarak vücutta pek çok bağışıklık tepkisini tetikler. En hafif diş eti (periodontal) hastalığına diş eti iltihabı denir. Diş eti iltihabı, bakterilerin, iltihaplanmanın ve vücudun sürekli tepkisinin aslında diş etleri ve dişler arasındaki bağlantıyı bozacak sonuçlar doğurabilir.

Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Çoğu durumda, diş eti hastalığının erken evrelerinde olan kişiler herhangi bir ağrı yaşamaz veya kolayca göz ardı edilebilecek çok hafif semptomlar gösterirler. Daha şiddetli semptomlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Giderilemeyen kötü nefes
  • Kırmızı veya şiş diş etleri
  • Hassas veya kanayan diş etleri
  • Çiğnerken ağrı çekme
  • Dişlerde gevşeme
  • Hassas dişler
  • Diş etlerinin çekilmesi veya daha uzun görünen dişler

Diş eti hastalıkları ağzınızdan daha fazlasını etkiler

Tedavi edilmeyen diş eti hastalığı diş kaybına neden olabilir, ancak sadece bu kadarıyla kalmaz. Diş eti hastalığının diğer vücut sistemleri üzerinde ciddi etkileri olabilir. Başka sağlık sorunlarını tetikleyebilir veya mevcut koşulları daha da kötüleştirebilir.

Akciğer ve Solunum Sistemi

Yapılan pek çok araştırma, periodontal hastalık varlığı ile pnömoni, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) ve akut bronşit dahil olmak üzere solunum yolu hastalıkları insidansı arasında bir ilişki bulmuştur. Eğer Vücut, ağız gibi vücudun başka bir bölgesinde iltihaplanma ve enfeksiyonla mücadele etmekle meşgulse, KOAH veya bronşit gibi enfeksiyonlara karşı savaşta yenik düşebilir.

Kalp Hastalığı ve Felç Riski

Araştırmalar; kişinin yaş, genetik, sigara içme alışkanlıkları, diyabet ve daha fazlasını göz önünde bulundurulduğunda diş eti hastalığına bağlı kalp hastalığı ve felç riski gibi pek çok riski de beraberinde getirdiğini gösteriyor. Diş eti hastalılarının neden olduğu patojenlerin kalp hastalıkları ve ani felçler ile ilişkisini araştıran pek çok çalışma da hali hazırda sürdürülmektedir.

Doğurganlık ve Gebelik

Yakın zamanda yapılan bir diğer araştırmada ise aktif diş eti hastalığı olan kadınların gebe kalması, dişeti hastalığı olmayan kadınlara göre ortalama iki ila üç ay daha uzun sürüyor. Kadın doğum uzmanları gebelik planı olan kadınların öncesinde mutlaka bir diş hekimine muayene olmasını istemektedir.

Gebelik döneminde anne vücudu bebeğin gelişimi için daha çok mesai harcamaya başladığı ve bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumun anne vücudundan karşılandığı için gebelik dönemindeki kadınların neredeyse yarısına yakınında diş ve diş eti problemleri görülmektedir. Bununla birlikte, aktif diş eti hastalığı olan hamile kadınların ya erken doğum yapma ya da beklenmedik şekilde düşük yapma olasılığını yüksektir.

3 adımda diş eti hastalıklarını önleyin!

Diş eti hastalığı tedavi edilebilir ve çoğu zaman tamamen iyileştirilebilir. Diş hekiminiz, siz semptomları fark etmeden önce diş eti hastalığının veya geliştirmekte olabileceği belirtileri sıklıkla tespit edebilir.

  1. Zararlı bakterileri dişlerinizin yüzeylerinden uzaklaştırmak ve çürükleri önlemek için her gün dişlerinizi fırçalayın.
  2. Her gün diş ipi kullanmaya özen gösterin
  3. Bir diş hekimi tarafından yapılan düzenli kontroller ve profesyonel temizlik, evde düzenli ağız hijyeni rutininiz sırasında ulaşamadığımız herhangi bir plak, diş taşı ve bakterilerin giderilmesinde büyük faydası olacaktır.

Kısacası sağlıklı dişlere ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için diş eti sağlığımızı ihmal etmemeliyiz.

Pembe Estetik

Pembe Estetik Nedir?  Pembe estetik, güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen…

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, dişin sinir ve damarlarını içeren pulpa kısmına kadar enfekte…

İletişim

Hızlı Randevu

Adınız Soyadınız(Required)
DD slash MM slash YYYY
Randevu Saati(Required)
:
This field is for validation purposes and should be left unchanged.