Kanal Tedavisi

kanal tedavisi blog banner – Özel İlke Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişin sinir ve damarlarını içeren pulpa kısmına kadar enfekte olduğu durumlarda pulpanın tamamen çıkarılıp yerine dolgu uygulandığı bir tedavi yöntemidir. Daha önceleri enfeksiyon, pulpa kısmına ulaştığı zaman dişin kurtarılması mümkün olmadığı için bu durum diş kaybı ile sonuçlanırdı. Ancak uzun yıllardır diş hekimliğinde uygulanan bu yöntemle pulpa kısmı enfekte olsa bile diş kurtarılabilmektedir. Kanal tedavisi, kliniğimizde de hekimlerimiz tarafından uzmanlıkla uygulanan bir tedavidir.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal tedavisi, dişi kurtarmak için uygulanan son tedavi yöntemidir. Derin çürükler, dolgu yapılan dişlerde dolgu altından tekrar çürük gerçekleşmesi, pulpaya hasar verecek kırılma gibi mekanik travmalar, dolgu uygulaması sonrası hasta şikâyetlerinin geçmemesi, pulpaya hasar verecek kadar ciddi diş eti hastalıkları, diş gıcırdatma ve yanlış çiğneme alışkanlıkları gibi durumlarda pulpa geri dönüşsüz hasar aldıysa son çare olarak bu tedavi yöntemi uygulanır.

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle tedavi uygulanırken hastanın ağrı duymaması için lokal anestezi ile işlem yapılacak dişin uyuşması sağlanır. Tedavi uygulanacak olan diş diğer dişlerden izole edilir ve kök kanallarına girmek için endodontik kavite oluşturulur. Kök kanallarına girilip dişin pulpa kısmı tamamen çıkarılır ve kök kanalları genişletilir. Kök kanallarına dolgu yapılmadan önce kanallar, antiseptik solüsyonlarla dezenfekte edilip tüm bakterilerin ölmesi sağlanır. Son olarak kök kanallarına sızdırma yapmayacak şekilde dolgu yapılır ve tedavi sonunda diş canlılığını yitirmiş olur.

Dişin durumuna göre tek seansta bitebildiği gibi birkaç seans da sürebilen bir tedavidir. Tek seansta bitmediyse bir sonraki seansa kadar dişe geçici dolgu uygulanır. Ortalama 1 saat sürer ve işlem sırasında anestezi uygulandığı için ağrı hissedilmez.

Kanal Tedavisi Sonrası Ne Yapılmalı?

Tedavi tek seansta bitmediyse bir sonraki seansa kadar tedavi uygulanan diş kullanılmamalıdır.  Özellikle sert besinler çiğnenmemelidir.

Tedavi sonrasında uyuşukluk geçene kadar, genellikle 2 saat, bir şey yenilip içilmemesi önerilir.

Kanal tedavi sonrası ağrı ve rahatsızlık hissedilmesi normaldir. Bu durum 1 hafta kadar sürebilir. Ağrı hissedilmemesi için gerekli ilaçlar hekimlerimiz tarafından reçete edilir.

Tedavi sonrasında diş canlılığını yitirdiği için dış uyaranlardan etkilenmez ancak düzenli ağız bakımı yapılmazsa diş çürüğü görülebilir. Diğer dişlerde olduğu gibi kanal tedavili dişin de sağlıklı olabilmesi için mutlaka düzenli ağız bakımı yapılması önerilir.

İzmir kanal tedavisi fiyatları ve diğer tedavilerimiz ile ilgili bilgi almak için 0232 255 5155 numaralı telefondan bize ulaşabilir, hizmetlerimizden faydalanmak için Üçyol’da bulunan kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.